weekly blog

weekly blog

Annabel van Iersel, 6 juni 2018

Hoe ver reikt het agenderingsrecht van aandeelhouders? 
Graag wil ik met jullie een interessante uitspraak delen over het agenderingsrecht van aandeelhouders en certificaathouders. In de uitspraak van 20 april 2018 wordt dit recht begrensd. De Hoge Raad oordeelt als volgt: 

  • De aandeelhouders en certificaathouders kunnen het bestuur niet ertoe verplichten een onderwerp ter stemming op de algemene vergadering te plaatsen wanneer de algemene vergadering niet de bevoegdheid heeft een besluit over dat onderwerp te nemen. 
  • Dit is omdat het bepalen van het beleid en de strategie van een vennootschap en de met haar verbonden onderneming in beginsel een aangelegenheid is van het bestuur van de vennootschap.
  • Het is niet relevant of de stemming een rechtsgevolg heeft. De vennootschap/het bestuur is dus ook niet verplicht ‘informele stemmingen’ op de agenda te zetten.

Conclusie 
Aandeelhouders kunnen het bestuur dus niet verplichten tot het stemmen over onderwerpen die een aangelegenheid zijn van het bestuur en de Raad van Commissarissen. Dit betreft bijvoorbeeld besluiten die gaan over het bepalen van het beleid en de strategie van de vennootschap, zoals wijziging/ ontbinding van de vennootschap etc.

Aandeelhouders die meer controle willen houden over de agenda en de koers van de vennootschap, kunnen afwijkende statutaire regelingen opstellen die de aandeelhouders verdergaande bevoegdheden geven.

Heeft u nog vragen hierover, neem dan gerust contact met mij op.

Annabel van Iersel
vaniersel@vandersteenhoven.nl
+31 6 43 36 80 56

 

Would you like to contact us?
 

  +31 (0)20 607 79 79
 

  mail@vandersteenhoven.nl