newsletter

newsletter

Newsletter, 29 juni 2021

Summer of Love
Het is zomer! We hebben al een klein voorproefje gehad van heerlijk zomers weer. Omdat veel mensen inmiddels zijn gevaccineerd en het aantal corona besmettingen flink omlaag is gegaan, zijn de meeste corona-maatregelen er nu af. We kunnen er dus weer – met inachtneming van de basisregels – heerlijk op uit. De één gaat graag naar een museum, de ander is niet van het terras weg te slaan en weer een ander gaat het liefst met wat vrienden in de tuin borrelen. Deze nieuwsbrief staat in het teken van de zomer. We trappen de nieuwsbrief daarom af met dé terras-tips van onze collega’s. Vervolgens gaat het team arbeidsrecht in op het vaccinatiebewijs en de VDS Coffee Talk van 6 juli 2021, team ondernemingsrecht bespreekt de procedure tussen Corendon- Sunweb, team intellectueel eigendom gaat in op de EK-reclame van de Jumbo en team privacy behandelt de doorgifte van persoonsgegevens naar het Verenigd Koninkrijk. We sluiten deze nieuwsbrief af met een recept voor een heerlijke gele VDS-style cocktail. Wat is uw favoriete zomerdrankje? Laat het ons op nieuwsbrief weten en het lekkerste drankje maken we tot ons 2021 VDS zomerdrankje! De winnaar ontvangt iets leuks van ons. 

Zomerse terassen

We hebben onze collega’s gevraagd op welk terras zij graag zijn te vinden als de zon schijnt. De leukste tips hebben we voor u op een rij gezet:

  • “Wordt toch Tijn Akersloot bij mij. Vind ik ook een terras!” 
  • “Een pareltje en nog vrij onbekend: Restaurant Pompstation, Zeeburgerdijk 52, Amsterdam.
  • “Mijn favoriete zomerterrassen zijn Duende in de Jordaan (lekkerste tapas) en Slangevegt in Breukelen (leuk om met de boot aan te varen).”
  • “Terras op de Koemarkt in Purmerend bij Rooie Sien, De zeilhoek in Katwoude. Daar kan je heerlijk aan het water zitten.”
  • “Een terras op het strand is altijd goed. Waar maakt niet uit.”
  • “Nou, daar hoef ik niet lang over na te denken. Vorig jaar heerlijk geluncht en wat gedronken bij Club Zand in Castricum met Bente. Het ziet er fantastisch uit, leuke bediening en heerlijk eten. We waanden ons helemaal in Thailand aan het strand.”
  • “Favoriete zomerterras is Morgan & Mees, top binnentuin en goed eten.”
  • “Terras café Thijssen op de Lindengracht te Amsterdam.”
  • “Dan ga ik voor de superrelaxte sfeer van Strandtent Rapa Nui in Zandvoort.”
  • “Werkspoorcafé De Leckere aan de Tractieweg in Utrecht, hét proeflokaal van de Utrechtse bierbrouwerij De Leckere, is toch wel een van mijn favorieten. Op fietsafstand van het centrum vind je een groot zonnig terras aan het Amsterdam-Rijnkanaal met een heerlijke lokale selectie aan bieren, vers van de tap.”

Team arbeidsrecht: Het vaccinatiebewijs en de VDS Coffee Talk van 6 juli 2021

De Testwet en het vaccinatiebewijs
Deze zomer is een groot deel van de Nederlandse bevolking al gevaccineerd. Door het tempo van vaccineren gaat ons land weer langzaam van het slot. Hoe fijn is dat? Onlangs is de zogenoemde Testwet aangenomen. Dat brengt voor veel ondernemers vragen met zich mee. Kan een werkgever bijvoorbeeld ook zijn werknemers vragen naar een vaccinatiebewijs? Dat kan bijvoorbeeld van belang zijn bij ondernemingen die werken met kwetsbare patiënten of cliënten. In onze mei nieuwsbrief is het team privacy al nader ingegaan op de vraag of werkgevers de vaccinatiestatus van werknemers mogen registreren. Het antwoord daarop was nee. We schreven dat we in deze nieuwsbrief verder ingaan op de vraag in hoeverre werkgevers vaccinatie en het tonen van een vaccinatiebewijs verplicht kunnen stellen.

Zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer hebben inmiddels ingestemd met de Testwet. Deze wet houdt in dat bepaalde sectoren eerder en ruimer open kunnen gaan door gebruik te maken van een coronatoegangsbewijs. Deze wet geldt al sinds begin juni 2021. Vanaf 24 juni 2021 geldt dat een vaccinatiebewijs ook gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs. Als ondernemers het tonen van een coronatoegangsbewijs mogen vragen van hun bezoekers, in hoeverre mogen werkgevers dat dan vragen van hun werknemers? En mag vaccinatie verplicht gesteld worden door werkgevers? Het antwoord daarop is nee. Werkgevers mogen niet aan hun werknemers vragen of ze zijn gevaccineerd of vragen om een vaccinatiebewijs te tonen. Deze gegevens zijn namelijk gegevens over de gezondheid van de werknemer. Dit zijn bijzondere persoonsgegevens en mogen niet worden verwerkt, tenzij sprake is van een uitzondering. Indien nodig, mag de bedrijfsarts wel vragen naar de vaccinatiestatus. De bedrijfsarts mag die informatie echter niet doorgeven aan de werkgever.

VDS Coffee Talk 6 juli 2021
Praat op 6 juli 2021 met ons mee over de laatste ontwikkelingen op het gebied van (thuis)werken nu de coronamaatregelen soepeler worden. Het VDS arbeidsrecht- en privacyteam verzorgen een online evenement waarbij de toekomst van (de plaats van) werken centraal staat. 

Log je ook in voor de online VDS Coffee Talk? Meld je dan aan via: clientclass. We starten om 11.00 uur en inloggen kan vanaf 10.50 uur. Na aanmelding ontvang je per e-mail een link waarmee je kunt deelnemen.

Team ondernemingsrecht: De overname van Corendon door Sunweb

De zomer betekent voor veel mensen (nog steeds) een vlucht naar de zon. Dat schoot er voor velen vorig jaar bij in. Iets eerder (in 2019) had Sunweb besloten om Corendon voor een bedrag van 146 miljoen euro over te nemen. Nadat de markt instortte was Sunweb daar wat minder enthousiast over. Zij probeert sindsdien onder de overeenkomst met Corendon uit te komen. Corendon sleepte Sunweb om die reden voor de voorzieningenrechter. Wat speelde daar ook alweer?

Corendon vorderde dat Sunweb de overeenkomst moest uitvoeren omdat aan alle opschortende voorwaarden was voldaan, waaronder goedkeuring van de luchtvaart autoriteiten. Sunweb betwistte dat die goedkeuring op de juiste manier was verleend. De voorzieningenrechter volgde Sunweb daarin niet. Die goedkeuring was volgens de rechter voldoende duidelijk verleend. 

Toch werd Sunweb niet gedwongen de overname uit te voeren. Sunweb voerde namelijk aan dat zij de financiering niet meer rond kreeg (hoewel ze daar geen voorbehoud voor had gemaakt). De transactie zou dan leiden tot faillissement van Sunweb omdat de reismarkt ook was ingestort. De voorzieningenrechter heeft om die reden afgezien van de gedwongen overname omdat de gevolgen bijzonder verstrekkend en mogelijk onomkeerbaar zijn. De voorzieningenrechter stuurde de twee partijen opnieuw naar de onderhandelingstafel zodat de deal kon worden aangepast naar de gewijzigde situatie. Sunweb moest daarbij wel rekening houden met het feit dat zij in principe de afspraak gewoon moest nakomen; de opschortende voorwaarden waren immers vervuld.

Die onderhandelingen hebben kennelijk nog geen resultaat gehad. Corendon ging namelijk in hoger beroep en de zaak diende afgelopen woensdag voor het Gerechtshof Amsterdam. Corendon betoogt voor het Hof dat Sunweb de overname zodanig probeert te vertragen dat er van uitstel afstel komt. Sunweb blijft bij haar standpunt dat niet aan de opschortende voorwaarden is voldaan, waardoor de overname in het geding komt. Ook voert Sunweb opnieuw aan dat de gedwongen overname zou kunnen leiden tot faillissement, terwijl het afketsen van de overname er bij Corendon alleen voor zou zorgen dat de vier aandeelhouders niet worden uitbetaald. Corendon verzocht het Hof met klem om het niet te laten komen tot een langdurige bodemprocedure, omdat de kans dan zeer klein is dat de overname na al die tijd nog plaatsvindt en Sunweb – door middel van de vertragingstactiek –  haar zin krijgt. 

Het oordeel van het Hof Amsterdam wordt verwacht op 3 augustus 2021. We houden het uiteraard voor u in de gaten.

Team intellectueel eigendomsrecht: EK-gekte KNVB vs. Jumbo

We gaan een sportieve zomer tegemoet, want het Europees Kampioenschap Voetbal is weer van start gegaan! Voor supermarkten was het EK dé gelegenheid om in te spelen op de Oranjekoorts met speciale Oranjeacties. Zo heeft Jumbo de Snollebollekes ingezet met een Oranjeversie van de hit “Van Links naar Rechts”. Naast de reclame introduceert Jumbo ook een speciale Snollebollekes juichcape. Deze is na het sparen van tien zegels tegen bijbetaling te bestellen. De actie was meteen razend populair onder voetbalsupporters.

De KNVB is minder blij met de campagne. De voetbalbond heeft Jumbo een sommatiebrief gestuurd waarin zij de supermarkt vraagt om de reclame aan te passen of deze niet meer uit te zenden. De reclame zou namelijk te veel naar Oranje verwijzen waardoor het lijkt alsof Jumbo officieel betrokken is bij het EK. Dit terwijl niet Jumbo, maar Albert Heijn de officiële sponsor van Oranje is. Jumbo gaat niet in op het verzoek van de KNVB. Volgens de supermarktketen mag iedereen het EK vieren en staat het iedere ondernemer vrij om een op het EK gerichte reclamecampagne te voeren. En daarin heeft Jumbo gelijk.

De actie van de KNVB heeft dan ook geen kans van slagen. De KNVB stelt dat het lied “Van Links naar Rechts” in het EK vrouwenvoetbal van 2017 is uitgegroeid tot het lijflied van de Oranje Leeuwinnen. Het intellectuele eigendomsrecht op dit nummer ligt echter niet bij de KNVB, maar bij de Snollebollekes. Daarbij vindt de voetbalbond dat de Oranjestoet in de reclame te veel lijkt op de Oranjeparades die de KNVB organiseert. Ook dit verweer heeft geen kans van slagen. Een dergelijk concept is niet auteursrechtelijk beschermd. 

Wat de rechter van de situatie vindt, zullen we nooit weten. De KNVB heeft namelijk inmiddels aangegeven er verder geen zaak van te maken.

Team privacyrecht: Doorgifte van persoonsgegevens aan het VK

Het Verenigd Koninkrijk (VK) verliet op 31 december 2020 de Europese Unie. Daardoor is het land niet langer gebonden aan de Europese privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG). Dit had betekenis voor de vrije doorgifte van persoonsgegevens aan het VK. Momenteel is de vrije gegevensstroom tussen de EU en het VK nog mogelijk op basis van tijdelijke besluiten.

Op 17 juni 2021 heeft het Europese samenwerkingsverband van nationale privacy toezichthouders (EDPB) unaniem geoordeeld dat het VK als ‘adequaat land’ wordt aangemerkt. Dat betekent dat in het VK een passend beschermingsniveau van de verwerking van persoonsgegevens gewaarborgd is. Organisaties hoeven dan geen aanvullende maatregelen te nemen voor gegevensuitwisseling met het VK. De EU nam eerder vergelijkbare besluiten voor onder andere Canada, Japan en Zwitserland. Een adequaatheidsbesluit opent de weg naar vrije gegevensstromen tussen landen. De goedkeuring opent de weg naar vrije gegevensstromen voor langere tijd.

Het college van Eurocommissarissen moet nog een officiële goedkeuring geven, maar dat is een formaliteit. Goed nieuws dus voor organisaties die persoonsgegevens uitwisselen met organisaties in het VK.

Heeft u vragen over de doorgifte van persoonsgegevens naar landen buiten de EU/EER of andere vragen over privacy? Neem dan gerust contact op met ons privacy team.

Zomerse VDS cocktail

We sluiten deze nieuwsbrief af met een recept voor een zomerse VDS-style cocktail: de Limoncello Spritz. Dit is een eenvoudige (maar daarom niet minder smaakvolle) cocktail. Voor vier glazen heb je de volgende ingrediënten nodig:

200 milliliter limoncello
400 milliliter prosecco
Spa rood
IJsblokjes
Citroen
Munt


Snijd de citroen in vier schijven en snijd ze vervolgens in tot het midden van de schijf. Vul de glazen met de ijsblokjes. Verdeel de limoncello over de glazen. Schenk daarover de prosecco heen, zodat het glas bijna vol is. Top het glas af met spa rood. Serveer met een tak munt en het citroenschijfje in het glas. En voilà; geniet van deze heerlijke cocktail! 

Zijn er vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Met vriendelijke groet,

Team arbeidsrecht: Ester Kalis, Matthijs Bos, Eugenie Ágoston, Maartje van Asten, Marjon Schlimbach, Romy Schneider, Lara Groenveld, Laura de Sain en Menno Noordermeer

Team ondernemingsrecht: Jan van der Steenhoven, Arjan van Elk, Annabel van Iersel en Harm Elan

Team IE/privacy: Ruby Nefkens, Hylke Klasens en Eva Meijer

Van der Steenhoven advocaten N.V.
Herengracht 582 (1017 CJ) Amsterdam
tel: +31 (0) 20 607 79 79
www.vandersteenhoven.nl, mail

Aan de samenstelling en inhoud van deze nieuwsbrief is de meeste zorg besteed. Van der Steenhoven advocaten N.V. aanvaardt geen verantwoordelijkheid ten aanzien van op basis van deze nieuwsbrief genomen beslissingen, tenzij zij vooraf in concrete gevallen is geraadpleegd.

 

Would you like to receive the newsletter?

 

  please subscribe here